Thomas Alva Edison, grondlegger van General Electric, had ongeveer 1400 patenten op zijn naam staan. Ca. 1100 daarvan gaven bescherming voor Amerika. Een toegekend patent wil niet zeggen dat een uitvinding waardevol is of zelfs maar functioneert. De gloeilamp, die 60 jaar eerder door iemand anders werd uitgevonden, had eerst marktsucces nadat zijn onderneming zelf de infrastructuur van het elektriciteitsnet aanlegde. Olie en gaslampen waren immers eind 1899 de enige bron van licht. We klagen overigens wel eens over ‘bugs’ in nieuwe software, maar dat is niks vergeleken met de bugs in de eerste elektriciteitsaansluitingen. Menige Amerikaan is ruim 100 jaar geleden gesneefd en met een gestileerd snirkende haardos ten grave gedragen.

Voor een bedrijfsontwikkelaar zoals ik ben, is een patent goud waard. Gedurende 20 jaar wordt immers de free cashflow beschermt. De patenthouder bezit warempel een monopolie dat ook nog wettelijk tegen inbreuken wordt beschermd. Het vijfkrachten-model van Michael Porter wordt volledig onderuitgehaald.

Maar uitvinden en patenteren is één, een bedrijf succesvol ontwikkelen is iets anders. Edison zag dat goed. In zijn laboratorium ontwikkelden briljante geesten revolutionaire producten. Oké, oké, hij deed er ook wel een paar, maar meer nog zijn medewerkers. Zijn onderneming bracht ze succesvol op de markt. Zijn bedrijf, General Electric, is ruim een eeuw later het grootste industriële conglomeraat ter wereld. ‘Too big to fail’, zeggen daarvan. Je kunt blijkbaar wel wat opbouwen in 100 jaar met wat patenten.

Ik zou zeggen, ‘patent in bezit, bel me even’, we maken er wel een palletje goudstaven van. Bezitter van een website of software? Is ook goud. Bel me gerust. Schroom niet.

Link met mij om iedere dinsdag mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Meer teasers en pinholes vind je overigens op mijn blog.

Kapitaal beschikbaar voor hoog rendement? Kijk op www.kasku.nl/projecten of bel me.

Op zoek naar kapitaal of een leuk bedrijf om te ontwikkelen? Neem contact met me op.