100-en boeken zijn volgeklad met wijsheden over het schrijven van een ondernemingsplan. 10-tallen kun je voor nop downloaden van internet. In 9 van de 10 gevallen kun je ze bij het oud papier werpen. Vooral die feitenopsommingen die je bij bankmodellen kunt invullen doet me altijd denken aan mijn eerste kleurtekeningen van de kleuterschool. Binnen de lijntjes blijven en braaf invullen.

Ik ken tot heden maar één goed boekje. Nee, twee, maar dat tweede is een studieboek. Beide gebruik ik al enkele jaren. De daarin vermelde kennis vul ik aan met mijn eigen ervaring als bedrijfsontwikkelaar en financiële kennis als bedrijfswaardeerder en kapitaalwerver. Want juist daarin zijn beide lovenswaardig boekjes bar slecht. Dat heb je met specialisten. Ze weten van een onderwerp veel en niets van andere zaken. Terwijl het financiële hoofdstuk juist het nut en de mogelijkheid becijferd van je strategie. Wat heeft het immers voor zin op reis te gaan wanneer je eindbestemming in een zwerversbestaan blijkt te eindigen. Daar ken ik er wel een paar van. Focus heb je nodig als een darter. Financiële focus danwel. Geen cashflow focus op 10%? Hou maar op. Ga dan maar direct zwerven. Doelstelling primo moet altijd gericht zijn op het behalen van de cashflow benchmark in je bedrijfstak. Heb je dat gerealiseerd, dan is secundo de overschrijding daarvan. De derde doelstelling is groei. De rest is geluk en toeval, achteraf te verklaren met termen als strategie en tactiek. Geluk en toeval zal echter nooit iemand toegeven. Het ligt altijd aan de succesvolle ondernemer zelf.

Neem mijn eigen voorbeeld 10 jaar geleden. We graasden in groene sappige weiden. De tsunami van disruptieve webwinkels niet in ons blikveld. Bakken geld voor expansie te krijgen bij banken op blauwe ogen en ernstig gebrachte verhalen. De kruiwagen met geld stond al achter de deur klaar om mee te nemen. Nu zijn we 10 crisisjaren verder, 40% omzet armer door concurrentie van webwinkels en geen druppel cash meer in de tank. We overleefden met veel stress door goed cashbeheer, stilzitten, bibberen en geschoren worden. Geen investeringen maar kosten snijden, -amputeren en -castreren waren de dagelijkse bezigheden. Tien jaar lange lange jaren lang. We hadden maar één doel: voldoende cashflow maken voor rente en aflossingen om te overleven. Cashflow, en dat heb ik het over Free Cashflow, is je brood en water tijdens de hongerwinter en je tropische verrassing in Hollandse melkchocolade in de zomerse tijden.

Daar heb ik veel van geleerd. Onderneem nooit zonder financiële cijfers. Je kunt niet sturen met enkel een exploitatiemodel. Je hebt ook een balansprognose nodig om de vrije kasstroom te kunnen bereken. Het een kan niet zonder het ander. Je hebt deze twee benen nodig om met gemak te wandelen. Op een been is echt niet prettig. Een troost is er, 95 van de 100 ondernemers lopen mank. Welkom bij de manken wanneer je niet weet te werken met Free Cashflow. Geeft niet, we zouden anders veel te veel miljonairs in Nederland hebben. We krijgen ze net ondergebracht in de overvolle dorpjes Laren en Het Gooi.

Daarnaast heb je een norm nodig voor je te bereiken cashflow. Een doel, een target, een pikvogelveld (tegenwoordig darten genoemd) met punten. Vergelijk het met je rapportcijfer op school. Met een cashflow % van de omzet van 1% ga je echt niet over naar de volgende klas. Een 1 is een 1 en is net voldoende voor een zwerversbestaan. Met 10% mag je door naar de volgende ronde. Met 15% moet je mij bellen. Ik wil dan graag bij je investeren.

Schrijf je businessplan dus altijd uitgaande van je cashflow norm, de vrije kasstroom bedoel ik dan. En niet met de hakken over de sloot met een 6%-tje, maar met een dik vet rapportcijfer 8 tot 10. Dan heb je iets waardevols in handen. Dan stel je iets voor. Dan mag je Ferrari rijden tussen de koffieshop bazen. Je wil niet weten welk CF% zij halen. Echt niet. Moderne VOC-rendementen in een moralistisch landje. Ik verwijt mijn vader maar twee dingen, dat hij niet in vastgoed is gestapt en niet in koffieshops. Ploeteren om te overleven moet ik nu in andere branches.

Link met mij om iedere dinsdag mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Meer teasers en pinholes vind je overigens op mijn blog.

Kapitaal beschikbaar voor hoog rendement? Kijk op www.kasku.nl/projecten of bel me.

Op zoek naar kapitaal of een leuk bedrijf om te ontwikkelen? Neem contact met me op.