Zeker kan ik mij vergissen, maar vrijdag jl tijdens mijn bezoek aan Ron Puts, architect en eigenaar van Formtek, zag ik toch geen tekentafel en doorzichtig vetpapier. Wel zag ik een ruimte vol ijverig werkende medewerkers achter PC’s. Geen Apples, maar PC’s, Window machines dus. Dat laatste vond ik al uniek omdat elke graficus normaliter Apple als de Heilige Graal aanbidt. Ik had duidelijk nog een Middeleeuws beeld in gedachte van architecten. Ook in deze bedrijfstak heeft internet toegeslagen. De vier jonge kunstenaren, zo werd mij indringend te verstaan gegeven, voerden hun designkunsten uit onder leiding van, ja ja, een Artist Designer. En dat was nog slechts het begin van mijn verbazing bij Formtek in Roermond.

Ik stond nog met open mond te kijken naar de visuele groei van een complete woonwijk in vogelvlucht en de selectie van de door de bouwer gekozen dakpannen, toen mij een Virtual Reality bril voor mijn ogen werd geschoven. Mijn grijze brei was even de weg kwijt. Zat ik juist nog met een glas water voor mij op een stoel, opeens bevond ik mij in een driedimensionaal appartement. Ik wist zeker dat toen ik binnenkwam nog een boekenkast achter mij stond volgestouwd met architectuur en bouwkunde boeken. Met de VR bril op mijn hoofd was deze verdwenen en had ik zicht op een volledig modern ingerichte woonkamer. In ongeloof draaide ik als een tolleman mijn hoofd in de rondte en keek het ene moment in de keuken van het visueel vormgegeven appartement, het andere moment in de woonkamer of was ik genegen naar het terras te lopen om het uitzicht te bewonderen. En zo maakte ik mee hoe tegenwoordig projektontwikkelaren hun woningen slijten aan de consument.

Een vreemde gewaarwording zo’n 3D aankoop van een appartement dat nog gebouwd moet worden. Jammer dat mijn echtgenote dit niet kon zien, zei ik. Oh maar dat is geen probleem werd me door Ron te verstaan gegeven. Doe deze App even downloaden en zet je vrouw dit kartonnen brilletje op en ze heeft dezelfde beleving thuis. Projektontwikkelaren die met ons samenwerken doen dit soort presentaties zelfs aan groepen van kopers. Op dit moment kan ik het werk gewoon niet meer aan. Iedereen die het een keer ervaren heeft wil niet meer anders zijn project presenteren.

Een 1 minuut durende instructie later nam ik opgelucht afscheid van Formtek. Ik was weer eens door het oog van de naald gegaan en had bijna een appartement gekocht. Waar gaat dit naartoe? Beelden uit een film komen plotseling bij me op van Bruce Willis waar hij in ondergoedkleding aan een computer gekoppelde stoel ligt en kan kiezen welk Virtual Reality leven hij wil leven zonder in realiteit zijn woning uit te gaan. Vandaag voelde ik me bij Formtek een beetje een VR Bruce Willis. Misschien kan ik nog eens, al is het maar in VR, mijn leven overdoen. Double0seven James Horn zou me wel bevallen met Halle Berry.

Link met mij om mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Meer teasers en pinholes vind je overigens op mijn blog.

Kapitaal beschikbaar voor hoog rendement? Kijk op www.kasku.nl/projecten of bel me.

Op zoek naar kapitaal of een leuk bedrijf om te ontwikkelen? Neem contact met me op.