Kwam gisteren in Maastricht weer mijn collega Pleun van Businesspartners tegen. De man is niet murw te krijgen van ons vak bedrijfsovernameadviseur. Een werkelijk coryfee die al 20 jaar overleeft in deze business. Dat doen hem weinig mensen na. Maar goed. Zoals altijd kwamen we weer aan de praat.

Hij was net terug uit Hongarije waar hij een opdracht had verworven van een weduwe die een nogal wonderbaarlijke metalen buis had geërfd van haar echtgenoot, een hoogleraar. Uitvinder en patenthouder van de buis. De werking van de buis bleek wonderbaarlijk te zijn. Je stopt er sloot- of regenwater aan de ene zijde in en je krijgt groei versterkend water aan de andere kant eruit. Sommige boeren in de omgeving van de woonplaats van de uitvinder hadden zo’n wonderbuis als testexemplaar ooit ontvangen en lieten er de grootste meloenen en tomaten mee groeien, tot wel 50% groter dan gebruikelijk.

Nu mag je dan wel de trotste weduwe zijn van dit patent en er 10 mln. voor willen beuren maar waar is de koper? Dat gaat een stapje verder dan het verkopen van een tandartspraktijk met van pijn kruipende patiënten. En nog moeilijker, waar vind je een betrouwbare koper. Je mag wel patent hebben maar de werking is openbaar ingeschreven in het patentregister. En ook al is het diffuus beschreven, wie geeft 10 mln. zonder de exacte werking te weten. En wanneer je de werking weet, wil je dan nog betalen. Hier doet een geheimhoudingsverklaring met de grootste boeteclausule geen sikkepit aan. Geweldig toch zo’n uitvinding? Zo las ik vanochtend in het FD dat Akzo Nobel en DSM voor dit duivelsdilemma een oplossing hebben. Ze zijn eerlijk en oprecht. Wauw, daar was ik nog niet opgekomen. Is de mens niet gelijk een wolf? Het lijkt me geen goed plek voor een Chihuahua om op Pinkpop rond te lopen.

Welke slimme ingenieur of ondernemer kan ons verder helpen? We hebben de buis, we hebben een kopie van de patentregistratie. We zoeken een koper.

Bel Pleun Bakker van Businesspartner of Michel Horn van Kasku Corporate Finance. Je vindt ons eenvoudig via mr. Google.

Link met mij om mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Kapitaal beschikbaar voor hoog rendement? Kijk op www.kasku.nl/projecten of bel me.