Of het nu een verliesgevende winkel, een verliesgevende dochteronderneming, verliesgevend product, verliesgevende klant of een niet presterende medewerker is, stop ermee en dicht het winstlek. U kent de kreet van de zachte heelmeester wel. Snij ‘cashbleeders’ weg en laat de tijd de wond helen. Het zijn parasieten die je winsten van andere activiteiten opeten. Ze kosten geld en waarde. Ze zuigen je winst op als teken en maken waardecreatie teniet. Hobby’s mogen geld kosten, zakelijke activiteiten moeten geld opleveren.

Het komt voor dat een vakspecialistische ondernemer sterk gedreven, zelfs geobsedeerd in zijn vak, meer geld uitgeeft aan zijn vak dan zijn collega’s. Neem een autohandelaar die uitzonderlijke dure auto’s rijdt, een tandarts die 50.000 euro per jaar aan opleidingen besteedt en daarvoor de hele wereld bereist of een wijnhandelaar die een wijnkelder met exquise wijnen opkoopt. Hobby of zaken? Absoluut plezier maar ook business. Waarom?

Omdat de autohandelaar zo deskundig is dat hij de auto na een jaar boven zijn inkoopprijs verkoopt. Ondertussen heeft hij een jaar zakelijk aanzien en succes uitgestraald zonder verlies te maken. De tandarts investeert in kennis, leert zich implanteren en verhonderdvoudigt zijn uuromzet. De wijnhandelaar koopt schaarse handel, verkoopt een deel en voegt een deel toe aan zijn eigen zeldzame collectie. Dat zijn geen hobby’s. Dat is plezier bij ondernemen. Dat zijn zeer bijzondere slimme vakmensen die hun vakkennis benutten voor waardecreatie en vermogensbouw. Niets is zo gelukzalig als persoonlijk plezier ontlenen aan de eigen ondernemingsactiviteit en gelijktijdig waarde opbouwen.

Connect met mij op LinkedIn om iedere dinsdag mijn blogs te zien verschijnen op jouw tijdlijn!

Voor koop van je eigen onderneming zonder eigen geld, verkoop van je onderneming, bedrijfswaardering, waardecreatie en kapitaalwerving kun je altijd contact met me nemen.

Vraag een gratis boek aan over waardering en over kopen en verkopen van een onderneming.