Cash en flow zijn de twee mooiste woorden voor een ondernemer. De twee belangrijkste ook. Zonder flow immers weinig levensplezier en zonder cash enkel zorgen.

Flow is een inmiddels bekende term waarmee wordt uitgedrukt de situatie waarin kortweg gezegd iemand door optimale interne motivatie zich niet meer bewust is van het voortschrijden van de tijd (kijk voor meer informatie op Wikipedia). De term flow is afkomstig van de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi (spreek uit: six cent mi hali). Een mooie techniek ook om je passies te herkennen zowel zakelijk als persoonlijk. Kun je uren zonder vermoeidheid in opperste concentratie en zonder stress onderhandelen, matchen, schilderen, boekhouden of sleutelen aan je oldtimer, dan is dit richtinggevend voor je passie. Het is niet voor niets dat vaak geadviseerd wordt van je hobby je werk te maken. Niets is immers zo erg als met tegenzin naar je werk gaan en met plezier bezig zijn met je hobby. Tenslotte ben je 40 uur per week minimaal met je werk bezig en resteert slechts maximaal 3 uurtjes per dag voor je hobby. Wachten tot je pensioengerechtigde leeftijd om je hobby 40 u per week uit te oefenen kan immers weleens door een vroegtijdig gezondheidsprobleem mis gaan.

Over cash heb ik al vaker geschreven (zie mijn blog). Cash is nog steeds King. Al het andere, bijvoorbeeld de boekhoudterm nettowinst, is een ‚Dragqueen’. Verschillende termen van cash en cashflow zwerven rond. Het eerste wat ik altijd doe is eenvoudig weg kijken naar de cashflow ofwel ik sommeer de nettowinst (winst na belasting) en de afschrijvingen. Vervolgens bedenk ik of dit een normaal gemiddelde is (zo nodig corrigeer ik dit) en trek daar vanaf hoeveel mijn gemiddelde jaarlijkse investeringen zouden moeten zijn om de cashflow op de normale hoogte te houden (mutaties in het werkkapitaal laat ik even rusten; in een stabiele situatie muteert die niet). Het resultaat is kort door de bocht de Free Cashflow. Dat bedrag kun je gebruiken voor aflossing van of dividendbetaling aan je financiers. Klik hier voor de definitie van Free Cashflow.

Heb je voldoende cash en flow met je activiteiten dan zit je goed op spoor als ondernemer. Wat je nog rest is groeien zonder verlies van je flow.

Connect met mij op LinkedIn om iedere dinsdag mijn blogs te zien verschijnen op jouw tijdlijn! Via LinkedIn zie ik graag je reactie of een like op dit bericht.

Voor koop van je eigen onderneming zonder eigen geld, verkoop van je onderneming, bedrijfswaardering, waardecreatie en kapitaalwerving kun je altijd contact met me nemen.

Vraag een gratis boek aan over waardering en over kopen en verkopen van een onderneming.