Voorspellen is erg moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat’ (AJP Taylor, Brits historicus). In ondernemersland kom je veel van aanhangers van deze spreuk tegen. Ondernemers die roepen ‘ik maak geen begroting, ik kan niet waarzeggen, ik heb geen glazen bol’. Geweldige waaghalzen. Van die chauffeurs die met 160 km/u door mistige berggebieden rijden. Nooit bij instappen, noch letterlijk noch als investeerder. Dat zijn blindrijders. Ondernemers die doelloos dobberen. Niet weten waar de golven hen brengen. Ook nooit mee op jacht gaan ook. Ze schieten op alles wat beweegt, zelfs hun eigen jachthond of wiebelende eigen voet.

112 bellen niet nodig
Een doel, een routeplan en een geldbegroting heb je nodig. Privé, voor je vakantiereis en voor je onderneming. Door je verwachting van inkomsten en uitgaven kun je tijdig reageren. Zie je over 6 maanden een cashcrash dan heb je 6 maanden de tijd om maatregelen te nemen. Zie je het pas morgen op je bankafschrift, dan ben je al gecrasht. TomTom niet meer nodig, 112 evenmin, wel de lijkschouwer.

Dingen die voorbij zijn
De waarde van je onderneming wordt er ook bepaald op je toekomstverwachting. Immers de wetenschappelijk als meest juist aanvaarde methode voor bedrijfswaardering is gebaseerd op de mate waarin een onderneming toekomstige kasstromen genereert. Een DCF-methode (zie Wikipedia), ofwel toekomstige kasstromen naar waarde van het heden, rekening houdend met risico, terugrekenend naar het heden. Wat interesseert een koper immers wat een onderneming in het verleden heeft opgeleverd aan cashflow? Dat is passé, voorbij, finito. Dat is hooguit een argumentatie voor een veronderstelde toekomst of een bewijsmiddel voor vertrouwen dat je schijnbaar kunt ondernemen. Om hockeysticks te herkennen.

Momentum taxateur
Bij gebrek aan een toekomstverwachting van een kasstroom kan een DCF-methode niet worden toegepast. Je kunt hooguit beoordelen wat de activa en schulden in de markt waard zijn. Werk voor activa taxateurs, momentum beschrijvers. Wat moet een ondernemer of investeerder met activa die geen kasstroom opleveren? Wat moet een belegger met een woning waar hij zelf niet in woont en die niet verhuurbaar is?

Spillebeen
Zo ook met een onderneming. Wat moet je met een samenstel van activa, medewerkers en handelsnaam wat geen rendement oplevert in de toekomst? Dan moet je toch iets zien wat anderen niet zien? Zo iets wonderlijks als een modefotograaf die in een jong aartslelijk kind onverwacht op straat een toekomstig topmodel herkend. Tja, ze bestaan. Maar toch. Ik kijk toch liever naar een al wat rijper model. Sorry, bedoel onderneming. Dat geeft toch wat minder risico. Daar heb je wat ervaring mee waaruit je wat toekomstige ontwikkeling kunt inschatten. Zo kan ik de bedrijfseconomische waarde van Dautzen Kroes wel redelijk betrouwbaar berekenen.  Van het 14 jarig spillebeen modelletje in de dop wordt dat toch wel moeilijker.

Heel Holland Bakt
Tegenstanders van de DCF methode, meestal de klassieke accountants, voeren vaak aan dat voorspellen van toekomstige resultaten niet mogelijk is. Nee, niet met zekerheid. Maar we hoeven niet actuarieel te rekenen om de waarde van een onderneming te bepalen. Goed ondernemen is een ambacht. Handwerk, operationeel en rekenkundig. Bakken zonder recept levert beschamende bakproducten. Je ziet ze op zondagavond wel bij ‘Heel Holland Bakt’. Een ondernemer zonder plan bakt er niks van. Meestal alleen een cashcrash.

Hulp nodig bij het voorspellen van jouw cashcrash? Neem dan eens contact met mij op, geheel vrijblijvend.
Connect met mij op LinkedIn om iedere dinsdag mijn blogs te zien verschijnen op jouw tijdlijn!

Voor koop van je eigen onderneming zonder eigen geld, verkoop van je onderneming, bedrijfswaardering, waardecreatie en kapitaalwerving kun je altijd contact met me nemen.

Vraag een gratis boek aan over waardering en over kopen en verkopen van een onderneming.