Zelf doe ik het al 30 jaar. Overnemen van bedrijven om te groeien. Je voegt in een fractie van de organische groeitijd fors wat cashflow en waarde toe, tenminste wanneer je de juiste overname goed doet.

Nu de crisis voorlopig voorbij mag worden genoemd ben ik voor mijzelf weer op pad. Ik moet ook wel want mijn ondernemingsportfolio is de afgelopen jaren volledig verstoord. Verschillende eieren in mijn mandje zijn rot of dreigen de komende tijd rot te worden. ‘Rot’ is eenvoudig te duiden, namelijk elk bedrijfs(deel) dat onvoldoende cashflow realiseert voor handhaving van continuïteit.  Gekwantificeerd komt ‘rot’ neer op een cashflow lager dan 8%. In een eerder artikel schreef ik al over cashbleeders en deze minimum cashflow norm.

Groei is noodzaak. Ondernemingen die niet groeien zijn te risicovol om in te participeren. De lage cashflow wordt ofwel veroorzaakt door een lage afschrijving of een lage netto winst. Een andere mogelijkheid is er niet. Lage afschrijvingen duiden op achterstallig onderhoud of gebrek aan innovatie. De lage netto winst volgt uit de SWOT-analyse (zie Wikipedia voor uitleg) en dus ofwel uit interne problemen of externe oorzaken. Ook hier zijn geen andere hoofdsmaken. Funest per definitie is wanneer beide gelijktijdig optreden. Dan wordt het geen Big Hit maar zeker Big Shit, zoals in een onderneming waar het management niet capabel is (vastgeroest, ingeslapen) en gelijktijdig de markt wordt verstoord door disruptieve innovatieve concurrenten. Wie was ook alweer dat marktleidende fotobedrijf dat de opkomst van mobiele telefooncamera’s onderschatte en volledig werd weggevaagd binnen 10 jaar? Wie was ook alweer Nokia?

Groei is dus noodzaak. Een onderneming heeft winst nodig om aandeelhouders tevreden te houden, d.w.z. rendement te bieden (verwar aandeelhouders niet met operationele managers, die hebben hun inkomen) en kasoverschot (free cashflow) om herinvesteringen of uitbreidingsinvesteringen te doen. Zoals een manager vertrekt wanneer je hem geen deugdelijke beloning meer betaalt, zo lukt het je niet meer om kapitaal bij banken of aandeelhouders te werven wanneer je niet meer in staat bent rendement of rente te betalen. Je loopt vast. Je bent nog even in staat om misschien te blijven drijven op investeringen in het verleden (afschrijvingen) en de afschrijvingen te benutten voor het dichten van operationele gaten en tekorten, maar een enkele tegenslag in de omzet, marge of kosten en je hebt je ‘reserve’ van de afschrijving verbruikt. Geldtekort is dan een ernstig lijden en illiquiditeit de oorzaak van je faillissement.

Groeien door overname, mits strategisch passend, is een geweldig instrument om de ondernemingswaarde te verhogen. Of heb je als lezer andere ervaringen?

Laten we eens klankborden. Ik reken het je graag even op de achterkant van mijn iPhone uit (een sigarendoosje heb ik niet meer omdat ik niet meer rook).

Op mijn blog vind je nog meer teasers en pinholes. Misschien heb je er nog wat aan. Kijk maar eens of mail of bel me op 0650 737 414.