Ondernemingen bevinden zich altijd in een van de drie fasen: herstel, verbetering of groei. In de levenscyclus van een onderneming kennen maar liefst 9 van de 10 ondernemers een of meer van de volgende zorgen, obstakels of uitdagingen:

 1. Ik heb onvoldoende ondernemersinkomen
 2. Ik ken mijn product door en door maar heb een hekel aan leidinggeven
 3. Ik kan niet delegeren en doe alles liever zelf
 4. Mijn onderneming stort in als ik er niet ben
 5. Ik weet niet hoe ik met de onderneming verder moet in de toekomst
 6. Ik zou wel graag meer zekerheid voor continuïteit hebben
 7. Ik zou wel graag ondersteuning willen maar kan het niet betalen
 8. Ik maak niet genoeg winst en heb voortdurend geld tekort
 9. De bank doet moeilijk en wil altijd cijfers, liefst elke maand
 10. Ik krijg de kosten niet omlaag
 11. Ik krijg onvoldoende opdrachten
 12. Ik moet veel teveel uren werken
 13. Zo als het nu gaat heb ik er geen plezier meer in
 14. Ik zou van de onderneming af willen maar weet niet hoe
 15. Ik ben vaak onrustig omdat ik niet weet hoe ik ervoor sta
 16. Mijn administratie is mijn zorgenkind
 17. Mijn onderneming is mijn pensioen maar ik ben bang dat ik het niet ga redden
 18. Ik wil investeren maar krijg geen financiering
 19. Ik zou over 5 jaar graag 2 x zo groot willen zijn maar weet niet precies hoe
 20. Ik werk niet met een geschreven businessplan
 21. Ik maak nooit een financiële begroting
 22. Ik heb geen maandelijkse financiële vergelijking tussen realisatie en begroting
 23. Mij team kan niet mee, ik moet alles zelf doen
 24. Er gaat teveel mis, ik moet overal bijspringen en bijsturen
 25. Ik wil mijn onderneming verkopen maar weet niet hoe

Ze leiden af en zorgen voor onderprestatie. Met zorgen kun je als ondernemer niet optimaal je onderneming besturen. Kortdurende stress maakt adrenaline vrij om kortstondig extra energie voor het lichaam te maken om te vluchten of anderszins een noodsituatie te pareren. Langdurige stress zorgt voor lichamelijke ziektes zoals burn-out, hartkwalen, maagbloedingen, depressies, slapeloosheid etc. In deze situaties maken ondernemers verkeerde beslissingen.

Alle problemen zijn oplosbaar. Twee grote hindernissen herken ik bij ondernemers. Ze nemen niet de tijd te analyseren en hebben een psychische drempel om de juiste werkzaamheden te doen met de juiste prioriteit.

Napoleon Hill schreef ergens begin jaren 30 van de vorige eeuw al dat ondernemers eigenlijk maar twee plantermijnen in acht moeten nemen. Wat zijn de prioriteiten de komende 90 dagen en waar wil je zijn over 10 tot 20 jaar. Zelf werk ik de laatste 15 jaar met 90 dagen en 10 jaar. Hoe dit in mijn gedrag ingeslopen is en waarom, kan ik niet meer duiden. Het is vanzelf gegaan.

De laatste jaren merk ik dat ik er veel baat van ondervind. Het onderbewustzijn speelt daarbij een belangrijke rol. De focus op de doelstellingen voor de komende 90 dagen wortelt zich in het onderbewustzijn dat met volle overgave en energie op de achtergrond 24/7 met de invulling aan de slag gaat. Het Eureka moment overkomt mij tot mijn verrassing op deze wijze vaak op de meest onverwachte momenten. Een geweldig en krachtige computer in de krochten van mijn hersenen. Onvoorstelbaar welke krachtige machine de mens is.

Combineer dit met de techniek van de tijdmanagementmatrix om je agenda met grote tijdblokken te blokkeren voor de doelprioriteiten en de rest met kiezelsteentjes en zandkorrels, en je komt een behoorlijk eind bij de uitvoering van je 90 dagen doelen.

Wat ik zoal voor mijn 90 dagen als doel stel? Bijvoorbeeld: verlaag de huurprijs van pand X en Y met 75k respectievelijk 35k, verbeter de Facebook acties voor de winkels, contracteer 6 nieuwe klanten, zorg voor herfinanciering en zoek een strategische oplossing voor de dalende retailomzet. Maar… niet meer dan 5 per 90 dagen en… kwantificeren. Dit zijn de komende dagen mijn ’timetargets’ waarvoor ik tijd blokkeer in mijn agenda op mijn sterke momenten. Herhaal ze dagelijks zodat het meer krachtige onderbewuste deel van je hersens ermee aan de slag blijft. Het werkt. Eureka zal komen op momenten dat je de oplossing niet verwacht.

En lukt het je niet de problemen op te lossen, doelen te stellen of vermogen te laten groeien, laat het een ander voor je doen. Delegeer je probleem. Je kunt niet alles zelf, nietwaar?

Zie voor meer tips mijn andere blogs op deze website.
Of neem geheel vrijblijvend contact met mij op! michel.horn@kasku.nl of 06 50 737 414.