Zo Jan-Freek, hoe gaat het met je ondernemerschap?, vroeg ik jongstleden zaterdag naast de lijn van het voetbalveld. ‘Man, begin er niet over. Ik heb een vrije dag. Dat kl… bedrijf. Ik kom maar niet vooruit.’ antwoordde hij. Oei, dat was schijnbaar een tere plek, dacht ik.

‘Ik meen dat je me een paar maanden geleden nog heel opgelucht meldde dat je een geweldige adviseur was tegengekomen waarmee je eindelijk je zakelijke gedachten geordend kreeg?’ ‘Ja, dat was ook zo’, vervolgde hij. ‘We stelden mijn doel met de onderneming vast (ik wilde met 50 verkopen en rentenieren met 1 miljoen Euro kapitaal). We analyseerden de krachten die van buiten op de onderneming in werkten en konden zo de kansen maar ook de bedreigingen herkennen. We analyseerden hoe de organisatie ervoor stond, je weet wel, de sterkten en zwakten. Die matchen we en bepaalden zo de strategie. Vervolgens maakten we een operationeel marketingplan.’ Opeens viel hij stil.

Geconcentreerd luisterend en in afwachting van het vervolg keek ik hem aan. ‘Hup, Marieke, geef hem een hengst’, riep hij tegen zijn dochter op het veld. Van Marieke kon je overigens beter geen hengst krijgen, wilde je niet op de EHBO landen. Dat kind was met 13 jaar en 80 kg een Rambo op het veld.

‘Ja, en toen?’, vroeg ik Jan Freek. ‘Hoezo?’, repliceerde Jan-Freek. Ik zei ‘Je wist toch wat je moest doen om dichter bij je doel te komen, ben je niet begonnen met de uitvoering?’. ‘Man, ik was blij dat het plan eindelijk na 6 weken af was en ik het als afgehandeld van mijn actielijst kon schrappen en kon opbergen. Het had me al genoeg tijd en geld gekost, verdraaid.’

Ik rende met een forse sprint het veld over en kon hem niet meer zeggen dat de implementatie van het plan juist de kernzaak is en hij milestones gedurende 3 maanden had moeten vaststellen om stapje voor stapje vooruit te komen.

Mijn zoon werd inmiddels in de ambulance geschoven. Die hengst van Marieke was blijkbaar hard aangekomen. Je kunt denken wat je wil van Marieke, maar ze kan beter uitvoeren dan haar vader.

Moraal van het verhaal: een businessplan kan nog zo goed zijn, het succes staat en valt bij de uitvoering. Plannen mislukken in 9 van de 10 gevallen door een gebrekkige implementatie. Met ondersteuning van Kasku kan dit worden voorkomen.

Link met mij om iedere dinsdag mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Vind je deze teaser leuk, prikkelend of zet hij aan tot denken, deel hem dan. Heb je een aanvullende wijsheid, geef me je commentaar.

Op zoek naar kapitaal, koop van een onderneming zonder eigen geld, verkoop van je onderneming tegen de beste prijs, een bedrijfswaardering, waardecreatie en kapitaalwerving kun je altijd contact met mij opnemen.

Vraag een gratis boek aan over waardering en over kopen en verkopen van een onderneming