Stel je bent een van de inmiddels 1 miljoen doorsnee ZZP-ers. Werkend voor een gemiddeld uurloon van 30 Euro en een gemiddeld capaciteitsbezetting van 75% met een eigen bedrijfsauto. Je netto ondernemersbeloning zal waarschijnlijk uitkomen op 12,50 euro per uur (autokosten, AOV, huisvesting en inkomstenbelasting meegerekend). Je gezinsinbreng per maand is dan 140 uur x 12,50 = 1750 euro netto. Je partner werkt parttime zodat je huisvestingslasten privé (huur, energie) voor ca 3/4 deel door jou moeten worden gedragen. We brengen daarom 500 euro in mindering, zodat 1250 euro netto per maand resteert als bijdrage in het gezinsinkomen ofwel ca. 400 euro netto per week. Mocht je 50 euro per maand factureren dan kun je het netto per week verhogen met 50/30-ste deel, zeg ca. +65% als ik juist hoofdrekenen.

Je risico is een gebrek aan een vaste inkomensstroom (sales- en marketing horen tot je zwakke punten). Vakantiegeld krijg je niet, evenmin een bonus of regelmatige fooien. Erger nog, de zomermaanden zijn zwakke opdrachtmaanden waardoor je meestal krap zit. Oh, ja, dat was ik nog vergeten. Je bent pas een jaartje bezig als zzp-er zodat het nog wel enkele jaren zal duren voor je een stabiele opdrachten stroom hebt. Dat wordt even enkele jaren op een houtje bijten. Gelukkig hebben jij en je partner nog geen kinderen en een hondje. Hobbies heb je gelukkig ook niet, je moet toch altijd werken, en uitgaan met vrienden doe je ook niet, dat vind je onzinnig en te duur. Gelukkig ben je pas 48 jaar. Pensioen heb je nog niet opgebouwd want je werkgever had daartoe niet de verplichting. Je ziet wel hoe je het redt na je pensioen.

Je moet er niet aan denken wat een vroegere collega heeft gedaan. Die nam een lopend bedrijf over van iemand met een jaaromzet van ca. 1 mln euro waarvoor hij 300.000 euro schulden moest maken en bovendien vier man in loondienst heeft die hij maandelijks moet betalen. Je krijgt er spontaan dag- en nachtmerries van. Je snapt eigenlijk niet goed hoe hij het gedaan heeft. Eigen geld had hij niet. Hoe heeft hij dat bedrijf kunnen kopen? Hij rijdt verdraaid in een splinternieuwe Ford Mondeo en drinkt de hele dag koffie bij bedrijven. Je ziet hem zelfs vaak lunchen op een terrasje en hoort dat hij vaak bij het voetballen in de bar hangt. Netwerken noemt hij dat. Lummelen noem jij dat.

Je hoorde van een vriend dat het goed met hem gaat. Hij zou een vast inkomen hebben, zelfs vakantiegeld en jaarlijks een extraatje. Zijn omzet zou inmiddels 1,2 mln zijn. Hij heeft pas een huis gekocht in een mooie buurt. Hoe kan dat nu? Hij heeft ‘alleen’ maar schulden. Dat kan toch niet goed gaan, denk je.

En dat, beste lezer, is het verschil in kennis van beiden. Enig idee hoe dit werkt? Hoe heeft de vriend van deze zzp-er het klaargespeeld zonder eigen geld een onderneming te kopen met vanaf dag één een vast inkomen en de hele dag netwerken?

Bel of email me gerust wanneer je meer wilt weten.

Connect met mij op LinkedIn om iedere dinsdag mijn blogs te zien verschijnen op jouw tijdlijn! Via LinkedIn zie ik graag je reactie of een like op dit bericht.

Voor koop van je eigen onderneming zonder eigen geld, verkoop van je onderneming, bedrijfswaardering, waardecreatie en kapitaalwerving kun je altijd contact met me nemen.

Vraag een gratis boek aan over waardering en over kopen en verkopen van een onderneming.