Mijn artikel van vorige week onder de titel ‘slash finance als overname financiering‘ sloot ik af met de verwijzing naar Kings en Crowd ofwel de andere twee in huidige tijden uiterst belangrijke financiers om als sjacheraar je overname gefinancierd te krijgen nu bloeddorstige veiligheidswaakhonden van Europa een bancaire financiering voortduren moeilijker maken.

Kings of Cash
De koningen onder de cashcrowd zijn de Informal Investors. Vermogende privépersonen die om een hun conveniërende motivatie bereid zijn hun geld aan andermans onderneming ter beschikking te stellen in welke vorm dan ook. Eerst een woordje over het type, over de vorm van verstrekking en waar je ze vindt.

Koningen, ridders en vazallen
Het zijn koningen, dat ten eerste. Ze hebben iets dat jij niet bezit maar graag wilt hebben om de overname in handen te krijgen. Behandel ze ook altijd zo. Ze maken of breken je. Zijn je vriend of je pain in the ass. Lees eens wat over de middeleeuwen, over ridders en vazallen, boeren en knechten. Over oproepen van de Koning om ten strijde te trekken om zijn leeg rakende schatkist te vullen met plunderingen en landje veroveren. De Informal Investor helpt je, geeft je wat uit zijn schatkist en verlangt wat terug. Meer vergoeding dan je een bank zou vergoeden, meestal het dubbele en soms het 3-voudige, maar met minder zekerheidstelling. Je vrouw, kind en hond hoef je niet te verpanden, wel je schoonmoeder (waar je minder moeite mee hebt). Ze strijden dagelijks met je mee, kunnen raadgever zijn maar willen altijd regelmatig geïnformeerd worden en bovenal, geld verdienen. Beschaam hen niet, ze keren zich zo de andere richting op. Ze zijn je grootste vriend of kwaadste vijand.

Masters in disguise
Je vindt ze moeizaam. Masters in disguise. Je hebt ze als blaaskaak of als timide Volvo rijder. Het zijn of waren ondernemers, erfgenamen of beroepsuitoefenaars die jaren je tandaanslag hebben weggekrast. Ze zijn bekend bij accountants, notarissen, advocaten en m.n. fiscalisten. Zij zullen je helaas niet helpen ze te vinden, bang als ze zijn voor represailles wanneer het fout gaat. Sommigen verenigen zich onder soortgenoten en noemen zich Lions, Kiwanies etc. Soms zijn ze professioneel georganiseerd in clubverband met als doel te investeren. Waar je ze vindt? Overal. Ga golfen, naar het voetballen of tik gewoon in Google wat zoektermen in.

Buikgevoel
Soms zijn ze welwillend in veel verschillende vormen kapitaal te verstrekken. Als gewoon aandelenkapitaal, preferent, achtergesteld of in een mix. Hun geloof in je is het belangrijkste. Hun buikgevoel. Krijgen ze bij kennismaking een acute aanval van buikloop of keert hun maag om, dan maak je weinig kans. Past jouw hand niet perfect in de hunne, dan start je met een achterstand. Geen klik, forget it. De kwaliteit van jou als ondernemer, hoe je je uit, hoe je businessplan oogt, of dit door het kritische oog van hun accountant of adviseur komt, wat je reputatie onder hun vrienden is, je LinkedIn profiel, etc. etc. Mijn ervaring is dat betrouwbare ondernemers, betrouwbare financiers aantrekken.

Volgende week iets over Het Volk, de kracht van de massa en hun bewakers.

Link met mij om iedere dinsdag mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Vind je deze teaser leuk, prikkelend of zet hij aan tot denken, deel hem dan. Heb je een aanvullende wijsheid, geef me je commentaar.

Voor koop van je eigen onderneming zonder eigen geld, verkoop van je onderneming, bedrijfswaardering, waardecreatie en kapitaalwerving kun je altijd contact met me nemen.

Vraag een gratis boek aan over waardering en over kopen en verkopen van een onderneming.