Voor mij betekent dit goed vooraf doorlichten. Ik wordt mij steeds meer bewust dat een vooronderzoek naar opdrachtgevers een essentieel onderdeel is voor de acceptatie van een opdracht tot kapitaalwerving. Het overleggen van een ID heeft geen waarde. Het zijn van sociopaat staat er niet op. Een kredietrapport is tegenwoordig standaard bij mij evenals een kadastrale check, een BKR toets, het bestaan van een Facebook pagina, een deugdelijk ingevuld profiel op internet en het hebben van een bedrijfswebsite. Belangrijker is het overleggen van drie te checken referenties waarvan zijn accountant de belangrijkste is.

 

Vooronderzoek essentieel”

 

Alleen al het feit dat ik dit vooronderzoek vermeld in mijn opdrachtvoorstel voorkomt al veel ellende. De kwaadwillenden haken af en zoeken bij een ander de weg naar kapitaal. Daarna moet ik mij op glad ijs begeven omdat ik geen psycholoog ben. Ik moet letten op de volgende punten. Sociopaten hebben overal een plausibel verhaal voor. Ik moet de cijfers dus dubbel checken bij een branchekenner

wanneer de branche mij niet bekend is. Ze hebben de gave te vertellen wat de ander graag hoort en zijn charmant waardoor ze snel vertrouwen en respect verwerven. Oei, een gevaarlijke. In verleiden en beinvloeden zijn ze meester. Nog zo’n gevaarlijke. Er is altijd drama om hen heen die altijd anderen veroorzaakt hebben. Ah, daar heb ik wat aan, dat kan ik toetsen. Zelf nemen ze nooit de schuld op zich. Een mooi oplettertje. Ze zijn avontuurlijk en zorgen voor opwinding in het leven. Oei, oei, nu moet ik opletten want mijn leven is behoorlijk saai. Om anderen geven ze niet, ze lachen zelfs met andermans ellende. Goed luisteren dus. En zeer goed de referenties onderzoeken. Ga ook even naar zijn woning en praat met zijn vriendin. De echtgenoot is al jaren geleden hard weggelopen (de sociopaat zal zeggen ‘ik ben weduwnaar. Mijn vrouw is overleden aan kanker’).