fbpx

Alice in Wonderland

Elke ondernemer heeft een droom nodig. Bezetenheid van een idee. Een idee fix dat hem drijft en energie geeft. Zonder de ‘drive’ hou je het niet vol en kom je er niet. Noem het passie, bezetenheid of een vloek. Maar elke verdoemde heeft ook een roadmap nodig. Weten wat je wil is één, weten hoe je er komt is twee.

De functie van een plan is het proces waarin gestructureerd moet worden nagedacht om de droom, de visie, op lange termijn te kunnen invullen. Voor de korte termijn is een actielijst voldoende, voor realisatie van een droom is een richtinggevend instrument nodig. Een landkaart of een TomTom zijn met veel energie en tijd samengesteld om de gebruiker van deze wegwijzer de richting te wijzen. Zelfs beroemde ontdekkingsreizigers gebruikten vage kaarten van avonturiers die hun op de wereldzeeën waren voorgegaan. Ze werden op jaarmarkten verhandeld en door de volgende avonturier aangevuld en verbeterd.

Weten waar je naartoe wil en hoe is essentieel voor ondernemers. Wat is anders de zingeving? Tijdverdrijf? Bezigheidstherapie? De avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Caroll drukt het uitstekend beeldend uit:

„Kun je mij a.u.b. vertellen welke kant ik op moet?” vroeg Alice aan de kat.

„Dat hangt er voor een groot deel vanaf waar je naartoe wilt”, zei de kat.

„Dat maakt me niet zoveel uit …”, zie Alice.

„Dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat”, zei de kat.

Bepaal de doelen en bedenk hoe je ze kunt bereiken. Maak een roadmap. En doe het niet gehaast maar wel gestaag. Het doel is belangrijk maar via de autoweg is niet voor iedereen de prettigste route. Het is vaak een langjarige grote klus die je stap voor stap moet uitvoeren, zoals je een olifant eet, hapje voor hapje, mag in dag uit. In één keer lukt toch niet. Geniet zoveel mogelijk van het onderweg zijn. Berijd niet gestrest met 250 km per uur 50 jaar aaneengesloten je onderneming. Neem onderweg vaker een rustmoment. Het voorkomt ongelukken en uitputting. Zelf ben ik hier te laat achter gekomen. Spijtig. In mijn volgende leven moet ik dat echt anders doen.

Link met mij om iedere dinsdag mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Meer teasers en pinholes vind je overigens op mijn blog.

Kapitaal beschikbaar voor hoog rendement? Kijk op www.kasku.nl/projecten of bel me.

Op zoek naar kapitaal of een leuk bedrijf om te ontwikkelen? Neem contact met me op.

By | 2018-03-27T13:00:26+00:00 16 maart, 2017|Succesvol ondernemen|